Wczytuję dane...

Urządzenia do firmy cateringowej - w które bezwzględnie należy się wyposażyć?

Urządzenia do firmy cateringowej - w które bezwzględnie należy się wyposażyć?

Otwarcie i prowadzenie firmy cateringowej wiąże się z koniecznością zakupu odpowiedniego sprzętu. W większość urządzeń będziemy musieli wyposażyć się, zanim jeszcze przyjmiemy pierwsze zamówienie. O czym w szczególności należy pamiętać?

Firma cateringowa - priorytety

Firma cateringowa ma za zadanie w pierwszej kolejności przygotować danie, a następnie dostarczyć je do klienta. W tym celu potrzebne nam będą dyspensery oraz dozowniki, które pozwolą odmierzyć odpowiednią ilość produktów. Z drugiej strony, dyspensery i dozowniki pomagają utrzymać higienę w miejscu pracy. Bardzo istotne są także kociołki elektryczne, w których przechowujemy zupy oraz innego rodzaju dania o podobnej konsystencji. Niezbędne będą też podgrzewacze elektryczne do potraw, dzięki którym w krótkim czasie przyrządzimy wcześniej przygotowane dania, na przykład kanapki.

Transport dań gotowych – pojemniki termoizolacyjne

W firmach cateringowych należy zwrócić uwagę nie tylko na sam proces przygotowania dań, lecz również ich odpowiedni transport do klienta. Ważne, aby potrawy utrzymywały optymalną temperaturę, a także były odpowiednio chronione na przykład przed wilgocią. W tym celu wyposażmy się w pojemniki termoizolacyjne, które są niezbędne do transportu żywności. Pojemniki termoizolacyjne powinny mieć różną wielkość, warto również posiadać większą ich ilość w przypadku, gdy zakładamy, że kilka osób jednocześnie będzie przewozić zamówienie do klienta. W gastronomii bardzo dobrze sprawdzają się również torby izotermiczne- będą one dobrym rozwiązaniem zwłaszcza w przypadku, gdy w naszym menu znajduje się pizza czy podobne dania. Torby są łatwiejsze w transporcie niż tradycyjne pojemniki, jednocześnie zapewniają potrawom odpowiednią ochronę.

Pakowanie jedzenia na wynos

Zanim gotowe dania zostaną oddane do transportu, trzeba je jeszcze odpowiednio zapakować. Pomoże nam w tym profesjonalna pakowarka, jednak jej zakup stanowi już nieco poważniejszy wydatek. Wielu przedsiębiorców decyduje się na niego dopiero w momencie, gdy liczba zamówień jest duża, a ich tradycyjne pakowanie staje się bardzo problematyczne.