Wczytuję dane...

Profesjonalne noże kuchenne - jakie wybrać?

Profesjonalne noże kuchenne - jakie wybrać?

Urządzając kuchnię, trzeba pamiętać o odpowiednim wyposażeniu. Do najważniejszych akcesoriów należą noże kuchenne. Bez ostrego noża trudno bowiem wyobrazić sobie przygotowanie jakiegokolwiek posiłku. Do użytku domowego sprawdzą się profesjonalne noże kuchenne, które posłużą przez lata i pozwolą wyczarować wiele pysznych dań. Podpowiadamy, jakie noże kuchenne wybrać do swojej kuchni.

Profesjonalne noże kuchenne, czyli jakie?

Wydaje się, że zestaw profesjonalnych noży kuchennych to luksus, zarezerwowany wyłącznie dla szefów kuchni. Nic bardziej mylnego. Profesjonalne noże kuchenne powinny się znaleźć na wyposażeniu każdej kuchni.

Takie noże są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Są zatem ostre i odporne na korozję. Stal to gwarancja dużej twardości i odpowiedniej elastyczności.

Kolejna cecha profesjonalnego noża to ergonomiczna, wyważona rękojeść. Dobry nóż nie jest lekki, a mimo to świetnie leży w dłoni. Rękojeść jest antypoślizgowa, co zapewnia komfort podczas przygotowania posiłku.

Profesjonalne noże kuchenne nie wchodzą w interakcję z żywnością. Dzięki możliwościom, jakie dają – umożliwiają natomiast przygotowanie nawet najbardziej wykwintnych dań.

Nóż szefa kuchni – najbardziej uniwersalne narzędzie

Nóż szefa kuchni to podstawowe narzędzie, w jakie powinieneś zainwestować. Jest to dość duży nóż z szerokim i gładkim ostrzem. Ma ostry czubek oraz tzw. brodę (część, która nieco wystaje poza rękojeść).

Taki nóż sprawdzi się do wielu różnych zadań – pokroisz nim warzywa i owoce, ale też mięso czy ryby. Dobrym wyborem będzie nóż o długości ostrza około 20 cm. Możesz takim nożem kroić produkty w paski, kostkę czy szatkować.

Rękojeść noża może być drewniana, stalowa, ale także wykonana z trwałego tworzywa ABS. Zwróć uwagę na design noża, ponieważ z pewnością będzie często leżał na blacie. Nie zapomnij też o ostrzałce, by zawsze mieć pod ręką perfekcyjnie naostrzone noże.

Zestaw noży do domowej kuchni

Jak wspomnieliśmy – najważniejszym narzędziem jest uniwersalny nóż szefa kuchni. Niemniej przydadzą się też inne rodzaje noży.

Jeśli chcesz zadbać o wyposażenie, dzięki któremu bez problemu przygotujesz każdą potrawę – pomyśl o takich nożach, jak:

  • nóż do chleba

  • nóż do warzyw

  • nóż do mięsa

  • nóż do filetowania ryb

  • nóż do serów

Każdy nóż ma swoje przeznaczenie, na które wskazuje jego nazwa.

Jak przechowywać profesjonalne noże w domowej kuchni?

Aby cieszyć się ostrymi nożami przez lata, należy odpowiednio się z nimi obchodzić. Używaj noży zgodnie z ich przeznaczeniem. Unikaj na przykład otwierania puszek czubkiem ostrza. Dbaj o to, aby noże zawsze były perfekcyjnie naostrzone.

Noże wystarczy przemywać miękką gąbką i wycierać do sucha ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pamiętaj, aby odkładać do szuflady suche noże. Wydziel w szufladzie odpowiednio dużą przegródkę, w której nóż będzie swobodnie leżał (nie stykając się z innymi sztućcami).

Innym rozwiązaniem jest zestaw noży w bloku. Umieszczone w bloku noże świetnie prezentują się na blacie, a ponadto masz pewność, że są odpowiednio przechowywane. Noże w bloku, ustawione w głębi blatu, to również bezpieczna opcja, kiedy w domu są małe dzieci.