Noże
Nóż kuchenny to narzędzie, które wyraźnie wpływa na komfort pracy kucharza. Tylko naostrzone i trwałe przybory kuchenne ułatwią przygotowywanie najlepszych dań. Przyrządzane potrawy zazwyczaj należy pokroić, wyfiletować lub posiekać, a do wykonania tych czynności potrzebny jest odpowiedni nóż.
Profesjonalny nóż kuchenny — precyzyjny i bezpieczny
W każdej kuchni można znaleźć wiele noży o różnym kształcie i wielkości. Każdy z nich powinien być wykonany z materiałów najwyższej jakości, ponieważ tylko takie narzędzia gwarantują bezpieczeństwo oraz wygodę. Prawidłowo naostrzony, profesjonalny nóż przetnie niemal każdy rodzaj żywości. Warto wybierać akcesoria, które stabilnie leżą w dłoni i nie wyślizgują się podczas krojenia. Podczas zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na rękojeść — powinna być wykonana z trwałych materiałów. Kiedy kucharz skończy używać noża, ostry koniec powinien zostać zabezpieczony przy pomocy osłony lub specjalnego stojaka. Przybory kuchenne tego typu zazwyczaj doskonale się prezentują, a do tego odznaczają się wysoką twardością i są odporne na korozję.
Noże o różnym przeznaczeniu
Jednym z najbardziej przydatnych akcesoriów kuchennych jest nóż szefa kuchni. Idealnie nadaje się do siekania i szatkowania. To narzędzie znacznie ułatwi filetowanie ryb, łamanie małych kostek i krojenia bardzo twardych elementów. Równie przydatny może okazać się nóż do chleba, który został skonstruowany w taki sposób, aby porcjowanie pieczywa było łatwe i precyzyjne. W każdej profesjonalnej kuchni można znaleźć przybory do wędlin, które umożliwiają podawanie szynki podzielonej na równe i cienkie plasterki. Twarde warzywa, takie jak pietruszka i seler, kroi się przy pomocy ostrego tasaka. To samo narzędzie znacznie ułatwi proces obróbki mięsa. Dzięki swojej uniwersalności i prostej obsłudze tasaki są obecne we wszystkich restauracyjnych kuchniach. Czasem narzędzia muszą być nie tylko ostre, ale także wyjątkowo dokładne. Podczas własnoręcznego przygotowywania makaronu liczy się precyzja, a taką zapewnia niezawodny nóż elektryczny, który odetnie kawałki wyciskanego ciasta z dokładnością co do milimetra.
Kupując profesjonalne noże do swojej restauracji nie zapomnij o deskach do krojenia, aby mieć pewność, że podczas pracy nie ucierpią kuchenne blaty.