Transport żywności
Wraz z popularyzacją internetu i aplikacji służących zamawianiu jedzenia z dostawą do samych drzwi, firmy gastronomiczne i cateringowe zaczęły poszukiwać funkcjonalnych rozwiązań, które skrócą czas doręczenia i pozwolą utrzymać posiłki w pożądanej temperaturze. Odpowiednie zabezpieczenie jedzenia przed czynnikami zewnętrznymi ma służyć temu, by jedzenie zachowało apetyczny wygląd i nie straciło swoich walorów smakowych. Dotyczy to zarówno kwestii właściwego przechowywania żywności w opakowaniach, ale także jej transportu w pojemnikach zbiorczych. Czas dostawy, temperatura posiłku oraz jego wygląd mają wpływ na to, jak usługa odbierana jest przez konsumentów. Co więcej, nowoczesne narzędzia posiadają rozwinięte narzędzia typu feedback. Jeśli usługa zostanie wykonana w sposób mało rzetelny - opinia szybko trafi do sieci, a tego chcielibyśmy uniknąć. Dostarczanie jedzenia może być znacznie prostsze z odpowiednio dobranymi torbami termicznymi.
Transport jedzenia - jak dobrać odpowiedni pojemnik do przewożonego asortymentu?
Wybierając odpowiednią torbę lub pojemnik termoizolacyjny, należy wziąć pod uwagę kilka czynników:
-
Forma transportu - czyli jakim środkiem komunikacji planujemy przewozić ładunek z jedzeniem. W zależności od tego, czy będzie to samochód, skuter czy rower, wybierzemy inny rodzaj torby lub plecaka, zwracając uwagę na sposób jego mocowania i gabaryty.
-
Pojemność - czyli ile posiłków jednorazowo może zmieścić przyszły pojemnik lub torba. Torby na pizzę pozwalają na ułożenie pudełek z pizzą jedno na drugim. Większa pojemność umożliwia płynniejszą obsługę zamówień. Torby na pizzę posiadają kwadratową podstawę i są dedykowane do tego rodzaju potraw, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywać je do transportu innych dań, niż pizza.
-
Skala sprzedaży - firmy cateringowe obsługują na co dzień duże spotkania biznesowe, przyjęcia i imprezy okolicznościowe. Transportując gotowe dania w liczbie kilkudziesięciu sztuk lub więcej, warto wybrać sztywne pojemniki termoizolacyjne. Umożliwiają one również transport gotowych tac i pater na przykład z mięsem lub gotowymi kanapkami na tzw. "zimną płytę".
-
Termoizolacja - czyli zdolność do utrzymania temperatury wewnątrz pojemnika w różnych warunkach atmosferycznych. Transport jedzenia może odbywać się przez cały rok. Należy mieć jednak na uwadze, że w zimnych porach roku, jedzenie będzie stygnąć szybciej, co jest naturalnym, czysto fizycznym procesem związanym z wymianą ciepła z otoczeniem. Dostarczanie jedzenia w profesjonalnych torbach termoizolacyjnych przeznaczonych dla gastronomii zmniejsza tempo wymiany ciepła.
Lekkie torby i pojemniki termiczne mogą równie skutecznie chronić przed czynnikami zewnętrznymi produkty o temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone. Wykonanie z solidnych tworzyw sprawia, że są one odporne na zawilgocenie i uszkodzenia materiału, na co są narażone przy codziennej, intensywnej eksploatacji. Łatwość czyszczenia zapewnia wysoką estetykę produktu i bezpieczeństwo higieniczne posiłków.