Wczytuję dane...

Jajowary

Gastronomiczne jajowary to urządzenia, których nie może zabraknąć w żadnej restauracyjnej czy hotelowej kuchni. Profesjonalny sprzęt do gotowania jaj sprawdzi się również w firmie cateringowej, pensjonacie, barze oraz bufecie. Dzięki zautomatyzowanemu procesowi jajowar pozwala na ugotowanie jaj praktycznie samoczynnie, bez stałego nadzoru

Jak działa gastronomiczny jajowar?

Gotowanie jajek w jajowarze sprowadza się do zamocowania jajek w uchwytach, wlania do komory urządzenia odpowiedniej ilości wody dopasowanej do efektu, jaki zamierzamy uzyskać. Przy gotowaniu jaj na miękko potrzebna będzie mniejsza ilość wody niż do ugotowania ich na twardo.

Po umieszczeniu wody oraz wszystkich jajek w komorze urządzenia należy włączyć jajowar, wybierając odpowiedni czas gotowania. Po jego upływie, urządzenie samoczynnie się wyłączy. Wtedy jajka można albo wyciągnąć z niego natychmiast (jeśli mają pozostać np. na miękko lub półmiękko), albo pozostawić, podtrzymując ich ciepło (w przypadku jaj na twardo)

Warto podkreślić, że jajowary gastronomiczne świetnie sprawdzają się podczas posiłków w formie tzw. szwedzkiego bufetu. Dzięki łatwej obsłudze goście mogą przygotować jajka samodzielnie, zgodnie z własnym gustem.

Jak wybrać dobry jajowar?

Poza wyborem ilości jajek gotowanych jednocześnie, przy wyborze jajo waru warto zwrócić uwagę na jego parametry techniczne, a w szczególności na:

  • wymiary;

  • wagę;

  • obecność bezpiecznika termicznego, który nie dopuszcza do przegrzania urządzenia;

  • obecność automatycznego termostatu pozwalającego na podtrzymanie zadanej temperatury.

Decydując się na jajowar, najlepiej wybrać urządzenie stosunkowo niewielkie, lekkie i mobilne, które łatwo zastosować nawet w warunkach polowych.
Jajowary doskonale sprawdzają się jako uzupełnienie bufetu w hotelach, gastronomii czy mniejszych pensjonatach.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów