Sokowirówki – Wyciskarki
Samodzielnie przyrządzone soki z owoców i warzyw nie tylko dobrze smakują, są także bardzo zdrowe. Nie zawierają konserwantów, barwników czy sztucznych dodatków. Spożywanie pysznych soków, pełnych witamin jest możliwe tylko wówczas, gdy na wyposażeniu kuchni znajduje się sokowirówka lub wyciskarka.
Budowa sokowirówki
Sprzęt służący do przygotowywania zdrowych soków owocowych czy warzywnych jest dostępny w bogatej ofercie. Każdy klient ma do wyboru niezawodne podczas działania wyciskarki oraz sokowirówki, przyrządzające soki w kilka minut. Oferowane urządzenia różnią się pomiędzy sobą mechanizmem działania, a to w dużym stopniu wpływa na jakość otrzymanego napoju.
Sokowirówka to urządzenie wyposażone w sito, które po włączeniu obraca się z bardzo dużą prędkością. W zależności od modelu wykonuje ono od 600 do 1200 obrotów na minutę. Włożone do sokowirówki owoce czy warzywa są ucierane na gładką masę, która następnie zostaje przefiltrowana na sok.
Wyciskarka do owoców posiada wbudowany ślimak, który bardzo powoli zgniata włożone do pojemnika warzywa czy owoce, w wyniku czego powstaje sok. Charakteryzuje się on tym, że jest on bardzo gęsty i klarowny, a tym samym bogaty w cenne składniki odżywcze.
Obecnie w sprzedaży dostępne są wyciskarki jedno- oraz dwuślimakowe. Poszczególne modele różnią się pomiędzy sobą sposobem położenia ślimaka. Może on być ułożony pionowo lub poziomo.
Wyciskarka do owoców – istotne zalety
Wyciskarka to niezawodne urządzenie kuchenne pozwalające na przygotowywanie wartościowych soków z: jabłek, gruszek, borówek, jagód, marchwi, buraków oraz wielu innych owoców i warzyw. Z jej pomocą można uzyskać nawet sok z warzyw liściastych, na przykład szpinaku czy natki pietruszki oraz z ziół, takich jak bazylia czy mięta. Zalety tego urządzenia to:
-
cicha praca
-
energooszczędność
-
wygoda i bezpieczeństwo użytkowania
-
oszczędność czasu
Każda oferowana wyciskarka bardzo dokładnie miażdży składniki, dzięki czemu powstaje duża ilość soku. Jest ona wykonana z bezpiecznych elementów, które należy zawsze myć od razu po przygotowaniu soku. Sokowirówki i wyciskarki polecane są jako podstawowe wyposażenie cateringu i bufetu.