Bita śmietana
Syfon do bitej śmietany to niezawodne urządzenie z pomocą którego można w kilka minut ubić lekką oraz puszystą bitą śmietanę. Jest on sprawdzoną alternatywą dla śmietany w sprayu. Z jego pomocą można uzyskać śmietankę, o wiele smaczniejszą od pianki z puszki.
Syfon do ubijania śmietany – funkcjonalne oraz proste w budowie urządzenie
Syfon do bitej śmietany to podręczne oraz niewielkie urządzenie, które powinno znaleźć się na wyposażeniu każdej kuchni, w której są często przyrządzane pyszne desery owocowe czy aromatyczne napoje, takie jak kawa czy gorąca czekolada, polewane bitą śmietaną.
Urządzenie to nie posiada skomplikowanej budowy oraz jest bardzo proste w obsłudze. Dzięki temu może ono być bez problemu obsługiwane zarówno przez profesjonalistów jak i amatorów.
Obecnie w sprzedaży dostępne są syfony wykonane ze stali nierdzewnej lub plastiku. Pierwsze z nich prezentują się bardzo estetycznie i są powszechnie wykorzystywane w wielu lokalach gastronomicznych czy kawiarniach, w których są serwowane przysmaki z bita śmietaną. Urządzenia te doskonale nadają się także do użytku domowego.
W jaki sposób działa syfon do ubijania śmietany?
W każdym syfonie do bitej śmietany czynnikiem spieniającym śmietanę jest podtlenek azotu - N2O. W temperaturze pokojowej substancja ta jest bezbarwna, bezzapachowa oraz posiada lekko słodkawy smak. Charakteryzuje się ona tym, że bardzo łatwo łączy się z tłuszczem. Podtlenek azotu jest substancją dopuszczoną do użycia w produktach spożywczych, a gaz do syfonów można zakupić w nabojach, sprzedawanych najczęściej w kompletach po 10 szt.
Powyższa substancja chemiczna sprawia, że śmietana się pieni i można ją szybko i efektownie ubić. Syfonowe naboje zawierają w swoim składzie takie substancje, które doskonale konserwują żywność. Dzięki temu ubitą z ich pomocą śmietanę można przechowywać w lodówce przez kilka dni bez obawy o utratę świeżości. Bardzo ważne jest to, aby naboje regularnie zmieniać poprzez ich wbicie w butlę syfonu. W syfonach o mniejszej pojemności, zazwyczaj znajduje się jeden nabój, a w większych modelach dwa lub więcej.
Korzystanie z tego urządzenia jest bardzo proste. Wystarczy wypełnić wcześniej schłodzony zbiornik syfonu słodką śmietanką- 30 - procentową lub bardziej tłustą i załadować nabój. Po wstrząśnięciu syfon jest gotowy do użytkowania. Po ubiciu śmietanki wystarczy go odwrócić go do góry dnem i przy użyciu odpowiedniej końcówki dozującej udekorować gotową bitą śmietaną - kawę, lody, ciasto czy przygotowany wcześniej deser. Ubita za pomocą syfonu śmietana jest bardzo zdrowa oraz smaczna.