Garnki
Garnki – najważniejsze informacje
Garnki są niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. Są używane codziennie, więc warto mieć kilka rozmiarów garnków – do przygotowywania różnych posiłków. Wykorzystuje się je do przechowywania, podsmażania, duszenia i do gotowania potraw. Wszechstronne zastosowanie garnków sprawia, że są one poddawane niekorzystnym warunkom, podgrzewaniu, kontaktowi z ogniem czy tłuszczem. Dlatego dobry garnek powinien być przede wszystkim solidny i bezpieczny.
Stoisz przed wyborem garnka? A może musisz wyposażyć swoją nową kuchnię? W naszej ofercie znajdziesz garnki ze stali nierdzewnej i garnki żeliwne. Na który rodzaj garnków się zdecydować? Czytaj dalej, a poznasz zalety poszczególnych garnków. To ułatwi Ci wybór idealnego rozwiązania.
W razie problemów z doborem – skontaktuj się z nami – chętnie pomożemy.
Garnki ze stali nierdzewnej – dlaczego warto?
Garnki ze stali nierdzewnej można spotkać praktycznie w każdym domu, a to ze względu na ich długowieczność, którą zawdzięczają materiałowi, z jakiego są wykonane. Stal nierdzewna wykorzystywana przy produkcji garnków ma właściwości bakteriobójcze i jest odporna na:
-
uszkodzenia mechaniczne,
-
wysokie temperatury,
-
rdzę i korozję,
-
działanie kwasów.
Ponadto garnki ze stali nierdzewnej świetnie się prezentują. Ich uniwersalny wygląd sprawia, że wpasują się w stylistykę każdej kuchni. I sprawdzą się w każdej kuchni, ponieważ można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek – gazowych, elektrycznych, halogenowych czy na płytach indukcyjnych.
Garnki żeliwne – dlaczego warto?
Garnki żeliwne są solidne i trwałe, co sprawia, że można je bezproblemowo użytkować przez lata. Żeliwo stosowane przy produkcji garnków jest odporne na wysokie temperatury na tyle, że garnki żeliwne można wsadzać do piekarnika. Są odporne również na:
-
zarysowania,
-
uszkodzenia mechaniczne,
-
rdzę i korozję.
Garnki żeliwne wyróżniają się właściwościami termicznymi – równomiernie rozprowadzają ciepło i długo je utrzymają, dzięki czemu świetnie sprawdzają się do przygotowywania potraw jednogarnkowych. Sprawdzą się, tak jak garnki ze stali nierdzewnej, w każdej kuchni, ponieważ można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek, także na kuchniach indukcyjnych.