Wczytuję dane...

Bemary gastronomiczne

Wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni w odpowiednie urządzenia i akcesoria pozwalające na szybkie serwowanie ciepłych posiłków gościom to podstawowa kwestia, o którą należy, zadbać prowadząc restaurację czy hotel. Jest to szczególnie ważne w sytuacjach, gdy w krótkim czasie konieczne jest obsłużenie dużej ilości osób. Jednym z niezastąpionych urządzeń stosowanych w tego typu zastosowaniach są bemary gastronomiczne pozwalające na utrzymanie stałej temperatury serwowanych dań. Co warto wiedzieć o profesjonalnych bemarach i jak wybrać odpowiednie urządzenie? Podpowiadamy!

Bemary gastronomiczne — do czego służą?

Bemary stosowane w gastronomii to elektryczne rodzaje podgrzewaczy o prostej budowie. Składają się one z obudowy z wytrzymałego tworzywa oraz pojemników i pokryw ze stali nierdzewnej, które podgrzewane są za pomocą specjalnego systemu grzewczego pozwalającego na kontrolowanie temperatury jedzenia umieszczanego w pojemniku. Konstrukcja bemarów gastronomicznych umożliwia, więc przechowywane dań w warunkach zapewniających utrzymanie ich właściwej temperatury oraz niemal natychmiastowe serwowanie potraw klientom lub gościom odwiedzającym dany lokal gastronomiczny.

Jak wybrać bemary do gastronomii?

Bemary gastronomiczne od lat cieszą się nieustającą popularnością, co przekłada się na liczbę dostępnych na rynku propozycji tego typu urządzeń. Chcąc wybrać spośród nich rozwiązanie optymalne dla danego zastosowania, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników, które będą miały wpływ na nasz zadowolenie z wybranego urządzenia. Do najważniejszych kwestii zalicza się aspekty, takie jak:

-Pojemność urządzenia

Kluczowym aspektem funkcjonalności bemaru gastronomicznego jest pojemność i wymiary urządzenia, które będą odpowiadały potrzebom restauracji.

-Liczba pojemników

W zależności od rodzaju i ilości potraw, które chcemy przechować w danym bemarze, warto wybrać urządzenie spełniające naszego oczekiwania.

-Zakres temperatur

Serwowane przez restauracje dania często potrzebują odmiennych temperatur podawania, dlatego sięgając po bemar gastronomiczny, wybierz urządzenie zapewniające odpowiedni zakres temperatur i możliwość jego regulacji.

-Wyposażenie w kran spustowy

Istotną kwestią podczas wyboru bemarów gastronomicznych jest ich wyposażenie w krany spustowe, które ułatwiają codzienną pracę w kuchni poprzez szybkie i sprawne pozbywanie się zbędnej wody.

-Kształt urządzenia

Urządzenia o tłoczonych, zaokrąglonych wewnętrznych brzegach to dobry wybór, który pozwala na szybkie czyszczenie bemaru.

-Dodatkowe usprawnienia

Niektóre modele bemarów gastronomicznych wyposażone są także w dodatkowe, niestandardowe usprawnienie, które często mogą okazać się przydatne w konkretnym zastosowaniu.

Bemary gastronomiczne dostępne w ofercie sklepie INVEST HORECA zajmującego się wyposażeniem hoteli i restauracji w specjalistyczne urządzenia i akcesoria gastronomiczne to wysokiej klasy rozwiązania, które doskonale sprawdzą się w praktycznie wszystkich restauracjach i innych obiektach gastronomicznych. Różnorodne pojemności, konstrukcje i przeznaczenie bemarów gastronomicznych, a także obecność dodatkowych elementów wyposażenie pozwala na znalezienie w ofercie INVEST HORECA propozycji, która z pewnością spełni twoje oczekiwania.