Wczytuję dane...

Jak otworzyć własną pizzerię?

Jak otworzyć własną pizzerię?

Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, która cieszy się uznaniem w krajach niemal całego świata. Marzenie o własnej pizzerii dotyczy nie tylko mieszkańców tego kraju położonego w południowej Europie, ale też coraz częściej wśród polskich pasjonatów pizzy lub restauratorów, którzy swoją ofertą odpowiadają na potrzeby konsumentów.

Początki prowadzenia własnej pizzerii oczywiście wymagają pewnych inwestycji, które możliwą oferowanie tego typu produktów w prowadzonej knajpie.

Wyposażenie własnej pizzerii — co należy wiedzieć?

Inwestycje, o których mowa we wcześniejszej części tekstu to oczywiście wyposażenie, które jest niezbędne do prowadzenia tego typu działalności.

Odpowiednio wybrany piec do pizzy to oczywiście podstawowy i niezbędny element umożliwiający wypiek jednego z najpopularniejszych produktów dań kuchni włoskiej. Dostępnych jest kilka rodzajów pieców, dlatego też restaurator musi podjąć decyzję, w jakich ilościach pizza będzie w jego lokalu wypiekana. Piecyk do pizzy może być mały, jednokomorowy. To rozwiązanie skierowane do miejsc, gdzie pizza będzie zindywidualizowana pod kątem klienta, ale raczej wypiekana w mniejszych ilościach. Jeżeli pizza ma być podstawowym produktem w ofercie restauracji, należy zainwestować w piec do pizzy dwukomorowy lub nawet o większej ilości komór. Umożliwi to wypiekanie niezależnie od siebie większej ilości pizz.

Kolejnym elementem ważnym w pracy każdego pizzera jest łopata do pizzy. Wybór dobrego produktu zwiększy komfort pracy, ale też pozytywnie wpłynie na bezpieczeństwo.

Wypiekana pizza musi mieć właściwie zabezpieczone podłoże. Stąd też na wyposażenie do własnej pizzery składa się blacha do pizzy. Wysokiej jakości blacha w połączeniu z odpowiednim piecem do wypiekania tego włoskiej dania zapewni równomiernie upieczoną pizzę.

Przygotowanie pizzerii — co jeszcze warto wiedzieć?

Na wyposażenie pizzerii składają się również inne akcesoria, które usprawnią działania kuchni:

  • mikser spiralny do ciasta,

  • stół chłodniczy do formowania pizzy,

  • szafki chłodnicze, lodówki i zamrażarki,

  • przybory kuchenne i do serwowania pizzy gościom.

Przygotowanie własnej pizzerii to niestety również inne koszta, o których trzeba wiedzieć. Ważne jest spełnienie szeregu wymogów stawianych przez Sanepid, aby nie narazić się w przyszłości na potencjalne kary.

Własna pizzeria to również najczęściej alkohol. Aby lokal mógł sprzedawać wyroby alkoholowe, musi opłacić koncesję na sprzedaż tego typu produktów. W przypadku grania muzyki z odtwarzacza wymagana jest też opłata ZAIKS.