Wczytuję dane...

Profesjonalny eks­pres do kawy – jaki wybrać?

Profesjonalny eks­pres do kawy – jaki wybrać?

Popularność kawy na całym świecie cały czas wzrasta. Często z jej parze­niem, a następnie konsumpcją związany jest cały rytuał. Jej smak i aromat sprawia, że bez kawy nie możemy żyć i często zaczynamy od niej dzień. Rozwój branży kawowej jest ściśle związany z rozszerzającą się ofertą profesjonalnych ekspresów do kawy. Jaki wybrać ekspres do kawiarni?

Ide­alny eks­pres do kawy

Wyek­spo­no­wany i przy­cią­ga­jący wzrok eks­pres do kawy, który jest zara­zem este­tyczny i har­mo­ni­zu­jący z wnę­trzem to serce każ­dej kawiarni.

Wybie­ra­jąc profesjonalny ekspres do kawy, możemy zało­żyć, że nasza inwe­sty­cja przy­cią­gnie do nas bar­dziej wyma­ga­ją­cych klien­tów. Koń­co­wym rezul­ta­tem jako­ści ser­wo­wa­nej kawy będą zado­wo­leni klienci.

Oczy­wi­ście taki eks­pres do kawy powi­nien speł­niać odpo­wied­nie kry­te­ria wydaj­no­ści, ale jego głów­nym atu­tem jest zazwy­czaj nie­za­wod­ność.

W każ­dej mod­nej kawiarni naj­waż­niej­szą rze­czą jest for­muła przy­rzą­dza­nia poda­wa­nej kawy. Musi nam dawać gwa­ran­cję wybor­nego smaku kawy oraz jej nie­zmien­no­ści nie­za­leż­nie od dnia i godziny, w któ­rym ją ser­wu­jemy.

Wyso­kie umie­jęt­no­ści bari­sty w połą­cze­niu z pro­fe­sjo­nalnym eks­presem do kawy to naj­wyż­szy stan­dard, który chcemy utrzy­mać zawsze w kawiarni.

Kla­syczny eks­pres ciśnie­niowy

Ekspres do kawiarni powi­nien być dobrany do powierzchni użyt­ko­wej, ilo­ści sto­li­ków oraz loka­li­za­cji, która wpływa na fre­kwen­cję odwie­dza­ją­cych lokal gości.

Zna­jąc te dane, będziemy mogli wybrać wiel­kość eks­presu, czyli zde­cy­du­jemy ile grup robo­czych, ma mieć pod­pię­tych do kolby.

Zazwy­czaj w kawiar­niach reko­men­duje się eks­presy co naj­mniej dwu­gru­powe. Oczy­wi­ście w zależ­no­ści od potrzeb i spe­cy­fiki danego miej­sca, można pole­cić także trzy lub czte­ro­gru­powe.

Ekspresy jed­no­gru­powe naj­czę­ściej są pole­cane do miejsc, gdzie kawa jest ide­al­nym dodat­kiem, czyli w małych cukier­niach, małej gastro­no­mii i u osób pry­wat­nych.

Nowo­cze­sne eks­presy auto­ma­tyczne

Auto­ma­tyczne eks­presy do kawy to połą­cze­nie wybor­nej kawy ser­wo­wa­nej z pro­stego w obsłu­dze urzą­dze­nia.

Ekspresy auto­ma­tyczne spraw­dzą się zarówno w małych kawiar­niach, jak i miejsc, gdzie codzien­nie wypi­jane są ogromne ilo­ści kawy. Wiel­kość urzą­dze­nia zależy od potrzeb, które chcemy zaspo­koić w danym miej­scu.

W zależ­no­ści od mocy danego eks­presu jeste­śmy w sta­nie przy­spie­szyć cały pro­ces zwią­zany z parze­niem i ser­wo­wa­niem kawy. Duże zna­cze­nie ma też pojem­nik do wody lub bez­po­śred­nie podłą­cze­nie do sieci wod­nej.

Nowo­cze­sne urzą­dze­nia posia­dają wbu­do­wany pro­gram czysz­cze­nia oraz umoż­li­wiają regu­la­cję ciśnie­nia, co korzyst­nie wpływa na opty­malną kon­sy­sten­cję i smak ser­wo­wa­nej kawy.

Wybór eks­presu do kawiarni

Nie­stety nie można jed­no­znacz­nie stwier­dzić, który eks­pres będzie dla nas naj­lep­szy. Obec­nie nawet najbar­dziej pod­sta­wowe modele świet­nie sobie radzą w naj­lep­szych kawiar­niach. Profesjonalny ekspres do kawy będzie ide­al­nie har­mo­ni­zo­wać z wnę­trzem oraz atmos­ferą panu­jącą w danej kawiarni.