Wczytuję dane...

Patelnie żeliwne — wielki powrót klasyki?

Patelnie żeliwne — wielki powrót klasyki?

Nowoczesne patelnie żeliwne są chętnie wybieranymi naczyniami nie tylko do użytku domowego, ale również przykładowo do restauracji. Poza tym, iż doskonale wyglądają i podkreślają styl w kuchni, są przy tym wytrzymałe i umożliwiają przygotowywanie zdrowych potraw. Solidnie wykonane naczynia żeliwne to wiele produktów, które można z łatwością dopasować do indywidualnych potrzeb. W sklepach znaleźć można patelnie do smażenia i takie, w których z powodzeniem dusi się potrawy, jak i te, które są znakomitą alternatywą dla grilla. Dosyć masywne modele są także atrakcyjnie wykończone i przez lata mogą zachować swoje pierwotne cechy. W poniższym artykule postaramy się opisać najważniejsze zalety patelni żeliwnych. Podpowiemy również, jak powinno się ich prawidłowo używać.

Jakie są zalety patelni żeliwnych?

Warto przede wszystkim podkreślić, iż tego typu patelnie — o ile zadbamy o ich właściwe użytkowanie — są praktycznie niezniszczalne i będą nam wiernie służyły przez szereg lat, a nawet i przez całe życie. Odznaczają się doskonałą odpornością mechaniczną i, w odróżnieniu od innych rodzajów naczyń, nie sposób zarysować ich wykonywanymi z metalu przyborami kuchennymi.

Trwałość nie jest niewątpliwie jedyną zaletą: chociaż konieczne jest ich długie rozgrzewanie, warto nieco poczekać, gdyż wyroby zrobione z tego surowca wykazują bardzo dobre właściwości odnośnie do przewodnictwa cieplnego. Powierzchnia patelni żeliwnych nagrzewa się równomiernie, co umożliwia zaś przyspieszenie procesu przygotowania różnych potraw — ma to ogromne znaczenie szczególnie w profesjonalnej gastronomii, ale znacznie ułatwia pracę także osobom gotującym tylko dla siebie i bliskich. Produkt ten bardzo długo trzyma również temperaturę, zatem nadaje się znakomicie do podawania dań, kiedy nie chcemy, żeby szybko stygły. W dalszej części tekstu odpowiemy na pytanie, jak smażyć na patelni żeliwnej?

Czy patelnie żeliwne są bezpieczne dla zdrowia?

Oczywiście, że tak! Nawet w przypadku intensywnego, długotrwałego użytkowania nie wytrąca się z nich żadna substancja chemiczna szkodliwa dla naszego zdrowia. Ponadto wzbogacają one posiłki w żelazo, czyli pierwiastek o ogromnym znaczeniu dla właściwego funkcjonowania organizmu.

Na bezpieczeństwo wpływa pozytywnie także ich duża odporność na temperaturę (brak odkształceń, nawet jeśli smażymy danie na wolnym ogniu) i ich waga. To przecież za sprawą swojego ciężaru, naczynia żeliwne są niezwykle stabilne, dzieciom trudniej będzie zrzucić je z kuchenki, a nam rozlać nieopatrznie ich zawartość.

Jak prawidłowo korzystać z patelni żeliwnej?

Osoby, które korzystają z produktów żeliwnych, muszą mieć świadomość, jak to prawidłowo robić, aby ich nie niszczyć. Przed pierwszym użyciem należy zapoznać się ze wskazówkami dotyczącymi eksploatacji. Podstawową informację dla użytkowników stanowi fakt, że pod żadnym pozorem nie można zalać gorącej patelni z żeliwa zimną wodą i nie można umieszczać na niej nie do końca rozmrożonych produktów. Takie działania mogą prowadzić do powstania pęknięć.

Ponadto nigdy nie stosujmy płynu do mycia. Wystarczająca będzie woda oraz gąbka do czyszczenia. Za każdym razem trzeba patelnię wytrzeć do sucha. Przechowując ją, trzeba mieć na względzie, aby nie kłaść na niej pokrywki, gdyż może to prowadzić do występowania rdzy. Można położyć na niej dodatkowo zwilżony tłuszczem ręcznik. W wypadku przypalenia jedzenia można nasypać do niej soli i usunąć pozostałości.

Prawidłowe smażenie na patelni żeliwnej

W przypadku opisywanego naczynia pojawia się ważne pytanie o to, jak smażyć na patelni żeliwnej? Przede wszystkim przed smażeniem powinniśmy pamiętać, żeby jej nie przegrzać. Może to doprowadzić do przypalenia potrawy i nierównomiernego przysmażenia. Trzeba powoli ją rozgrzać, dzięki stopniowemu zwiększaniu temperatury.

Pamiętajmy, żeby unikać umieszczania na niej nasączonych wodą, zimnych produktów. Warto osuszyć surowe ryby czy mięso przed położeniem na patelni. Jeśli dopiero ją kupiliśmy, nie możemy przyrządzać na niej potraw, które zawierają w składzie kwasy pod postacią soku z pomidorów czy cytryny. Nie przestrzeganie takiego zalecenia wpływa na usuwanie powłoki zabezpieczającej.