Wczytuję dane...

Postawa wyposażenia gastronomii to...

Nie da się ukryć, że to właśnie kuchnia jest centrum każdego lokalu gastronomicznego. To właśnie wyposażenie gastronomii wraz z umiejętnościami kucharzy ma wpływ na jakość i smak serwowanych potraw. Jak powinno wyglądać wyposażenie gastronomii? Przeczytaj nasz artykuł, a Twoja ciekawość zostanie zaspokojona.

Postawa wyposażenia gastronomii to...

Urządzenie grzewcze oraz chłodnicze to absolutna podstawa w każdym lokalu, który zajmuje się gastronomią. To dzięki nim mogą powstawać dania ciepłe, a produkty wymagające schłodzenia mają swoje miejsce. Ponadto w zależności od potraw znajdujących się w menu, przydadzą się piece konwekcyjne, które umożliwiają zarówno pieczenie, jak i gotowanie czy duszenie produktów, oraz piece do pizzy. Pamiętajmy też, że dania serwowane w restauracji czy kawiarni nie zawsze są wykonywane ze świeżych produktów. Produkty wymagające schłodzenia znajdą swoje miejsce w szafach chłodniczych lub schładzarkach szokowych.

Jakie tworzywo mebli najbardziej nadaje się do lokalów gastronomicznych?

Bez wątpienia w kuchni każda rzecz powinna mieć swoje stałe miejsce. W uporządkowaniu tego pomieszczenia pomagają odpowiednie meble. W przypadku lokali gastronomicznych muszą one spełniać określone wymagania, czyli między innymi muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. W praktyce w kuchniach znajdujących się w restauracjach czy kawiarniach stosuje się meble ze stali nierdzewnej.

O jakich akcesoriach kuchennych nie można zapomnieć?

W kuchni oprócz urządzeń grzewczych, urządzeń chłodniczych i mebli muszą się znaleźć także inne przydatne akcesoria, które pomagają przygotować i połączyć ze sobą produkty. Podstawą jest komplet solidnych, ostrych i ergonomicznych noży oraz deski do krojenia. Pamiętajmy też, że na jakie ma być wyposażenie gastronomiczne ma wpływ charakter lokalu. Inne akcesoria będą potrzebne w pizzerii, a inne w kawiarni. Niemniej jednak blachy do pieczenia, garnki, patelnie i naczynia kuchenne przydadzą się niemalże wszędzie. Przykładowo w bardzo popularnej kuchni włoskiej nie obędzie się bez łyżki do rozprowadzania sosu na pizzy, łopatki do pizzy i krążkowe noże do pizzy.

Pamiętaj, aby zwracać uwagę na jakość wyposażenia gastronomii

Masz w planach otworzenie lokalu z gastronomią? W tym przypadku, nie możesz przy wyborze dostawcy nie kierować się wyłącznie ceną. Jakość produktów, które kupujesz ma ogromne znaczenie. Pamiętaj, że wybierając jakościowe produkty po pierwsze ułatwiasz pracę kucharzom, którzy są w stanie robić lepsze i bardziej smakowite dania. Kolejną kwestią jest to, że akcesoria lepszej jakości dają gwarancję większej trwałości.