Jak kupić dobry i wydajny ekspres do kawy do kawiarni?
Większość z nas używa do przygotowania kawy ekspresu lub zwykłego czajnika. Już dawno minęły czasy, kiedy to do podgrzewania wody używano zwykłej grzałki. Czasy się zmieniają, podobnie zresztą jak upodobania smakoszy. Dlatego wybierając ekspres do restauracji bądź kawiarni, warto postawić na specjalistyczny sprzęt o określonych funkcjach.
Co decyduje o wyborze ekspresu do kawiarni lub restauracji?
Załóżmy, że jesteśmy właścicielami kawiarni lub restauracji. Czy wybralibyśmy klasyczny ekspres ciśnieniowy domowy, czy też bardziej wyspecjalizowany sprzęt do tzw. specjalnych zastosowań.
Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Jeśli w naszym menu podajemy jeden, góra dwa rodzaje kaw, wybór sprzętu z najwyższej półki nie będzie konieczny. Jeśli jednak prowadzimy kawiarnię, tudzież restaurację z prawdziwego zdarzenia, będziemy potrzebować urządzenia, które:
- skróci czas przygotowania napoju,
- przygotuje różne odmiany kaw,
- będzie pracowało niezawodnie przez długi czas.
Wybór ekspresu do kawiarni lub restauracji - przegląd dostępnych rozwiązań
Inwestor szukający ekspresu do kawiarni lub restauracji może skorzystać z kilku ciekawych rozwiązań, dzięki którym przygotowanie dużej ilości kawy o zróżnicowanych smakach będzie znacznie łatwiejsze.
Najprostszym rozwiązaniem dla kawiarni lub restauracji jest ekspres ciśnieniowy, czyli urządzenie, które podgrzewa wodę, a następnie tłoczy ją z dużym ciśnieniem przez pojemnik z kawą. Sprzęt ten ma kilka zalet. Po pierwsze, ogranicza czas kontaktu wody z ziarnami, a po drugie - wydobywa z nich delikatny smak i aromat.
W obiektach, w których zapotrzebowanie na kawę jest nieco większe, warto postawić na ekspresy automatyczne. Dzięki nim możemy przygotować różne rodzaje kaw w relatywnie krótkim czasie. Urządzenia automatyczne są często spotykane na stacjach benzynowych lub w sklepach niektórych sieci handlowych.
Wreszcie do restauracji lub kawiarni można nabyć ekspres przelewowy. Ich zaletą jest to, że kawę wsypuje się do specjalnych filtrów, po czym zaparza się ją w zbiorniku. Dzięki temu można łatwo pozbyć się fusów.
W niektórych obiektach gastronomicznych wykorzystuje się ekspresy hybrydowe. Łączą one w sobie funkcje urządzeń ciśnieniowych i automatycznych, zapewniając tym samym znacznie szerszy zestaw kaw.
Co wziąć pod uwagę przy wyborze ekspresu?
Powierzchnia i wydajność obiektu gastronomicznego
Wybierając ekspresy kawiarniane, warto podejść do tej kwestii w przemyślany i rzetelny sposób. Weźmy pod uwagę, jaką powierzchnią dysponuje nasz lokal, a także ile osób (średnio) może zamawiać kawę. Najlepiej, aby takie urządzenie dysponowało minimum dwoma grupami umożliwiającymi przygotowanie naparu. Wyjątek stanowią małe cukiernie lub niewielkie restauracje, gdzie kawa jest tylko dodatkiem do menu.
Sposób podawania kawy
Wybór właściwego ekspresu zależy również od sposobu podawania kawy. Jeśli serwujemy ją np. w kubkach jednorazowych (na wynos), to najlepszym rozwiązaniem będą urządzenia typu "Tall Cup", które wyposażone są w kieszenie dla papierowych pojemników. W pozostałych przypadkach sprawdzi się tradycyjny system nalewania i podawania napoju.
Automatyczne sterowanie
Ciekawym pomysłem jest wybór urządzeń wyposażonych w moduł Bluetooth, który umożliwia sterowanie niektórymi ustawieniami zdalnie (np. ustawieniami pracy młynka). Dzięki temu nasz ekspres do kawy do kawiarni zapewni klientom smaczny napar o powtarzalnym smaku. To samo dotyczy funkcji spieniania mleka, której parametry (stopień napowietrzenia i temperaturę) możemy predefiniować zgodnie z rodzajem przygotowywanego napoju.
Różne systemy podgrzewania
Ekspresy dostępne na rynku można również podzielić pod kątem systemu podgrzewania. Większość z nich posiada bojler z wymiennikiem ciepła, z którego woda jest rozdzielana na poszczególne grupy. Alternatywą dla takiego rozwiązania są ekspresy, które są dodatkowo wyposażone w bojler (podgrzewacz) na każdej z grup. Takie rozwiązanie pozwala na profilowanie smaku kawy i jest polecane zwłaszcza tym baristom, którzy lubią z nim eksperymentować.
Sterowanie temperaturą
Ekspresy kawiarniane są najczęściej wyposażone w dwa systemy podgrzewania wody: analogowy i cyfrowy. Pierwszy opiera się na presostacie, który steruje temperaturą na podstawie ciśnienia w bojlerze. Jak łatwo się domyślić, takie rozwiązanie nie jest zbyt precyzyjne. Alternatywą dla niego są nowocześniejsze systemy podtrzymywania temperatury, które pozwalają utrzymać ją nawet z dokładnością do 0,5 stopni Celsjusza.
Panel sterowania
Do wyboru mamy również dwa panele sterowania: manualny i cyfrowy (automatic). W pierwszym z nich mamy jedynie do dyspozycji przycisk On/Off. Oznacza to, że resztę parametrów trzeba kontrolować ręcznie. Z kolei sterowanie automatyczne pozwala na dostosowywanie składu i smaku kawy zgodnie z predefiniowanymi ustawieniami. W takim urządzeniu z łatwością przygotujemy różne rodzaje czarnego naparu.
Reasumując, wybór odpowiedniego ekspresu do kawy nie należy do najłatwiejszych, ale to dzięki niemu nasza kawiarnia, cukiernia lub restauracja może cieszyć się rosnącą popularnością wśród gości.