Profesjonalny i bardzo wydajny okrągły parowy kocioł warzelny z grzaniem pośrednim
Stworzone jako rezultat ponad 40 letniego doświadczenia w produkcji kotłów warzelnych
Pozwala na gotowanie zup, gulaszy, makaronów, dań mlecznych; gotowanie na parze mięsa, ryb, warzyw, grzybów; podgrzewanie lub gotowanie na parze mrożonych lub półgotowych potraw
Idealnie sprawdzi się w zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, szkoły, szpitale, zakłady karne lub różnego rodzaju lokalach gastronomicznych
Kocioł jest pośrednio ogrzewany za pomocą pary technologicznej pochodzącej z zewnętrznej instalacji parowej, wytwarzanej w przestrzeni między płaszczami z podwójnymi ściankami, o ciśnieniu roboczym 0,5 bar, gwarantuje równomierne ogrzanie bez ryzyka przypalenia
Standardowo kocioł wyposażony jest w odwadniacz parowy oraz automatyczny odpowietrznik
Odwadniacz parowy pozwala na odprowadzanie kondensatu zbierającego się w dolnej części ogrzewacza, natomiast odpowietrznik automatycznie odpowietrza ogrzewacz
Wyposażony w ręczny system uzupełnianie wody w płaszczu wodnym
Zbiornik ogrzewacza napełniany jest wodą za pomocą kranu z obrotową wylewką, z przyłączem zimnej wody z sieci
Zlewanie wody ze zbiornika odbywa się za pomocą zaworu w postaci kranu lub zaworu spustowego
Kran z zaworem 2 cale, ułatwiający opróżnianie kotła, z blokadą przed przypadkowym użyciem
W przypadku niefiltrowanej wody z sieci zalecane jest zastosowanie zmiękczacza do wody, aby zachować walory smakowe wody oraz zapewnić urządzeniu ochronę przed zakamienieniem
Kocioł szybko nagrzewa się do maksymalnej mocy
Zaokrąglona konstrukcja zbiornika ułatwia mieszanie potraw podczas gotowania
Pokrywa z zawiasami samobalansującymi – sprężynowy mechanizm odchylania pokrywy pozwala na utrzymanie otwartej pokrywy w jednej pozycji
Dno zbiornika warzelnego wykonane z blachy o grubości 3 mm
Wyposażony w zawór parowy pozwalający na płynną regulację mocy i dopływu pary, z manometrem
Wbudowany sprężynowy zawór bezpieczeństwa, który zapobiega wzrostowi ciśnienia w komorze parowej powyżej dopuszczalnego ciśnienia
Kocioł posiada opcjonalną możliwość zamówienia wersji z mieszalnikiem (brak możliwości poprodukcyjnego domówienia i zamontowania) - za dopłatą
Mieszadło jest zamontowane na stałe i pozwala na produkcję między innymi sosów, musów owocowych, przecierów, dżemów, smalcu, konfitur, kisielu, budyniu, likieru, polew, lekko gęstych rzeczy
Ramiona miksujące, łopatki mieszalnika mogą zostać wykonane na zamówienie i dostosowane pod rodzaj mieszanego produktu, maksymalizując wydajność całego procesu miksowania
W całości wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej
Podwójny system bezpieczeństwa, profesjonalny system parowy i zastosowanie najwyższej jakości komponentów pozwala na długotrwałe i bezpiecznie działania oraz eksploatację kotła warzelnego
Ciśnienie pary w sieci nie powinno być wyższe niż 0,5 bara! W przypadku przekroczenia tej wartości wymagana jest zainstalowanie zaworu bezpieczeństwa
Łatwy w czyszczeniu i utrzymaniu czystości
Wszystkie komponenty mające kontakt z żywnością spełniają wszystkie normy HACCP