Piła do kości Royal Catering RCBS-1650
Profesjonalna piła do kości to sprzęt gastronomiczny, używany w masarniach, ubojniach, zakładach przetwórstwa mięsnego, a także w sklepach mięsnych i wędliniarskich. Urządzenie marki Royal Catering sprawdzi się również jako w m.in. restauracjach, jadłodajniach oraz stołówkach. Doskonale nadaje się do cięcia kości, świeżego i zamrożonego mięsa, ryb oraz innego jedzenia (kawałków o maks. szerokości 180 mm). Model RCBS-1650 charakteryzuje się mocą 750 W i ergonomicznym kształtem.
Cechy:
· Wysokiej jakości ostrze/brzeszczot ze stali nierdzewnej
· Przyciski ON/OFF o podwyższonym bezpieczeństwie (wodoodporność/konstrukcja)
· Duży zakres szerokości cięcia 3 - 180 mm
· Maks. wysokość cięcia: 245 mm
· Wysoka wydajność dzięki 750W mocy
Elektryczna piła do cięcia kości RCBS-1650 – charakterystyka
Silnik o mocy 750 W rozpędza ostrze nawet do 15 m/s. Dzięki temu można w krótkim czasie pokroić m.in. grube kości udowe i goleniowe, żebrowe czy piszczelowe. Takie rozwiązanie zapewnia szybką pracę, dlatego też maszyna Royal Catering sprawdzi się w masarniach, rzeźniach oraz zakładach przetwórczych – wszędzie tam, gdzie istnieje potrzeba szybkiego cięcia dużej ilości mięsa i kości. Proste użycie maszyny wymaga jedynie wciśnięcia przycisku ON.
Wodoodporne przyciski ON/OFF zapewniają bezpieczną eksploatację nawet mokrymi rękami. Włącznik i wyłącznik pokryto przezroczystą gumową osłonką. Przycisk OFF pełni również funkcję wyłącznika bezpieczeństwa. Jego forma sprawia, że po włączeniu sprzętu zostaje wyciśnięty i użytkownik bardzo szybko zlokalizuje go w razie potrzeby.
Wymienne ostrze ze stali nierdzewnej, o długości 1650 mm, gwarantuje precyzyjne i szybkie cięcie (15 mm/s) kości, mięsa z kością oraz świeżego i mrożonego. Po umieszczeniu ich na szerokim stoliku, dociskane są do taśmy za pomocą popychacza z wygodnym uchwytem, jednocześnie chroniącym ręce przed urazami (są poza zasięgiem ostrza).
Stal nierdzewna, z której wykonano stolik i element tnący, jest bardzo wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne. Zastosowany materiał poleca się do kontaktu z żywnością, ponieważ zachowuje swoją biologiczną neutralność; nie wpływa na zdrowie. Ponadto wykazuje wysoką odporność na korozję. Solidna konstrukcja sprawia, że model RCBS-1650 zdaje egzamin w intensywnej eksploatacji. Gładką powierzchnię łatwo wyczyścić. Możliwość demontażu większości elementów sprawia, że użytkownik szybko i dokładnie ją umyje.
Regulacja szerokości cięcia od 3 do 180 mm pomaga dokładnie odmierzać np. fragment karkówki z jagnięciny i baraniny, precyzyjnie porcjować żeberka cielęce czy uzyskać równe steki wołowe oraz jednakowe porcje schabu wieprzowego. Wystarczy ustawić boczny popychacz, zablokować kawałek mięsa i go przeciąć.
Obszerny stolik (440 x 465 mm) posiada dobrze widoczną skalę do regulacji grubości cięcia. Jego wymiary pozwalają wygodnie położyć duże fragmenty wołowiny, np. grzbietu z łopatką, części krzyżowej, udźca itp. Pokrętłem, umieszczonym przy podziałce, bezpiecznie i bezstopniowo dopasowuje się grubość ciętego mięsa lub kości. Piła do kości nadaje się do obróbki kawałków o wysokości od 215 do 245 mm.
Intuicyjną i prostą obsługę maszyny do krojenia Royal Catering wynika z systemu naciągu. Za pomocą łatwo dostępnego, górnego pokrętła z ogranicznikiem użytkownik komfortowo wyreguluje naprężenie piły taśmowej. Dodatkowym plusem podczas eksploatacji są trzy trwałe ściągacze do mączki kostnej i resztek. Mieszczą się one zarówno w górnej, jak i dolnej części urządzenia. Wyjmowana taca na mączkę i skrawki przyjmuje odpadki, które nie zalegają później w dolnej części urządzenia. Element można szybko wyciągnąć, a następnie umyć.
Obudowa z polerowanego aluminium charakteryzuje się lekkością, a przy tym dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne. Materiał nadaje dodatkowo elegancki wygląd. W obudowie umieszczono otwory wentylacyjne chłodzące silnik. Drzwi pokrywy są zamykane w dwóch miejscach (na różnej wysokości – pod stołem i nad nim) dla lepszej ochrony przed przypadkowym lub niepowołanym otwarciem. Urządzenie wyróżnia się stabilnością podczas pracy dzięki wyprofilowanym nóżkom z gumowymi nakładkami od spodu redukującymi wibracje.
Najwyższa jakość sprzętu jest zapewniona za sprawą dużej wydajności. Ponadto piła do kości gwarantuje bezpieczną i bezwysiłkową obsługę. Konstrukcję wykonano niezwykle starannie – wypolerowano odlewy, zaokrąglono krawędzie oraz zamocowano zawiasy zamykające pokrywę sześcioma śrubami.
Jeśli zachodzi potrzeba szybkiego i precyzyjnego przecinania kości, mięsa z kością, ryb oraz mrożonek, to piła RCBS-1650 marki Royal Catering będzie idealnym rozwiązaniem. Sprawdzi się jako wyposażenie masarni, ubojni oraz sklepów mięsnych, restauracyjnych kuchni itp. Moc silnika, szybkie cięcie, ostry brzeszczot i stalowa obudowa pozwalają na intensywną i wieloletnią eksploatację piły.
PARAMETRY
Model |
RCBS-1650 |
Nr katalogowy |
10010169 |
Stan artykułu |
Nowy |
Materiał obudowy |
Stop aluminiowy |
Materiał ostrza i stołu |
Stal nierdzewna |
Liczba ostrzy |
1 |
Zakres grubości cięcia |
3-180 mm |
Maksymalna wysokość cięcia |
245 mm |
Długość ostrza |
1650 mm |
Prędkość ostrza |
15 m/s |
Prędkość cięcia |
15 mm/s |
Moc |
750 W |
Zasilanie |
230 V |
Wymiary stołu |
440 x 465 mm |
Średnica rolek |
210 mm |
Poziom hałasu |
73,5 dB |
Przewód zasilający |
1,55 m |
Wymiary (DxSxW) |
46,50 x 46,00 x 87,00 cm |
Waga |
37,00 kg |
Wymiary wysyłki (DxSxW) |
57,50 x 56,00 x 103,50 cm |
Waga wysyłki |
52,50 kg |
ZAKRES DOSTAWY:
- Piłę do kości
- Tacę na mączkę kostną
- Ostrze