Wczytuję dane...

Czajnik tradycyjny czy elektryczny - który wybrać?

Czajnik tradycyjny czy elektryczny - który wybrać?

Czajnik to niezastąpione urządzenie do gotowania wody. Pozwala szybko ją zagotować i przyrządzić herbatę, kawę, czy też inny ulubiony, gorący napój. Trudno sobie wyobrazić codzienne funkcjonowanie branży hotelarskiej i gastronomicznej bez dobrego czajnika. Zatem jaki model wybrać, tradycyjny na gaz, a może elektryczny? Który czajnik lepiej się sprawdzi dla branży HORECA, a co najważniejsze, jego eksploatacja nie będzie kosztować fortuny?

Czajniki elektryczne i ich zalety

Czajnik elektryczny umożliwia błyskawiczne zagotowanie wody i to jest największym jego atutem. Ma również szereg niezwykle przydatnych funkcji, co znacznie podnosi bezpieczeństwo użytkowania tego urządzenia. Po zagotowaniu wody automatycznie się wyłącza, co jest niewątpliwą jego zaletą. Bardziej zaawansowane modele są wyposażone również w inne, praktyczne funkcje, które zwiększają komfort użytkowania urządzenia. Czajnik z regulacją temperatury umożliwia samodzielne ustawienie stopnia podgrzania wody. Nie można się więc zatem specjalnie dziwić, że branża HORECA tak chętnie korzysta z tego rodzaju rozwiązań. Pokoje hotelowe czy lokale gastronomiczne coraz częściej są wyposażone w czajniki elektryczne. Goście hotelowi mogą samodzielnie przygotować sobie kawę czy herbatę, a to z pewnością podnosi komfort ich wypoczynku. Co więcej, niektóre czajniki elektryczne, zwłaszcza te wykonane ze stali nierdzewnej, mogą być używane na kuchenkach indukcyjnych. Taki czajnik na indukcję to zatem niezwykle praktyczne rozwiązanie.

Wady czajników elektrycznych

Choć wydawać by się mogło, że czajnik zasilany energią elektryczną to same zalety, to niestety ma też wady. Największą z nich jest wysokie zużycie prądu. Używając tego urządzenia, można więc się spodziewać nieco wyższych rachunków. Nie ulega wątpliwości, że praca czajnika elektrycznego jest dość głośna, co również można uznać za wadę. Na szczęście zagotowanie wody nie trwa zbyt długo, dlatego hałas ten nie jest zbyt uciążliwy. Czajniki elektryczne są często zrobione z tworzywa sztucznego. Co poniektórzy mogą więc wyczuwać specyficzny zapach powstający po zagotowaniu wody. Ten problem wyeliminujemy, wybierając czajnik wykonany ze szkła czy z metalu.

Tradycyjny czajnik- jego zalety i wady

Czajnik na gaz to urządzenie, które z pewnością przydaje się w lokalach gastronomicznych, ale także w każdym domu. Jego największą zaletą jest to, że nie generuje tak wysokich kosztów, jak czajnik z regulacją temperatury czy też inny model zasilany energią elektryczną. Niewątpliwym atutem tego kuchennego urządzenia jest materiał, z którego jest on wykonany. Czajniki gazowe najczęściej są produkowane ze stali nierdzewnej, co znacznie podnosi ich trwałość i wytrzymałość. Niemal każde tego typu urządzenie jest zaopatrzone w gwizdek, Jego dźwięk sygnalizuje moment zagotowania się wody i skutecznie przypomina o konieczności wyłączenia kuchenki. Jeśli tradycyjny czajnik na gaz jest wykonany z odpowiedniego materiału, z powodzeniem może być także używany na kuchniach elektrycznych, a nawet indukcyjnych. Czajnik na indukcję musi być zrobiony materiału, który reaguje na magnes, a więc tradycyjne, stalowe naczynia idealnie się sprawdzą.