Wczytuję dane...

Kotły Warzelne Elektryczne

Kotły warzelne elektryczne należą do szerokiej grupy kotłów stosowanych w żywieniu zbiorowym. Ułatwiają przygotowanie i serwowanie posiłków dla dużej liczby osób, dlatego świetnie sprawdzają się do obsługi dużych imprez, a także w stołówkach czy innych sporych punktach gastronomicznych.

Kocioł warzelny – działanie i najważniejsze elementy

Kotły warzelne elektryczne są wyposażone w przewód zakończony wtyczką i zasilane ze zwykłego gniazdka elektrycznego 230 V. Nie wymagają specjalnego montażu i można łatwo zmienić ich lokalizację. Doskonale sprawdzą się zarówno w kuchni stacjonarnej, jak i w plenerze.

Każdy kocioł warzelny posiada wewnętrzny zbiornik o pojemności od kilkunastu do nawet kilkuset litrów, a także szereg urządzeń umożliwiających jego prawidłowe funkcjonowanie, np. pompę, filtr czy wskaźnik pojemności. Na zewnątrz zwykle widoczna jest obudowa, uchwyty, nalewaki czy zawory.

Na co zwrócić uwagę kupując kocioł warzelny?

Decydując się na zakup elektrycznego kotła warzelnego, należy przede wszystkim dobrać odpowiednio do potrzeb jego wielkość. Warto zwrócić również uwagę na:

  • szczelność i łatwość utrzymania w porządku zaworu spustowego – zawór służy do łatwego opróżniania kotła i musi być tak zbudowany, żeby pozwalać na zachowanie najwyższego poziomu higieny;

  • zawór bezpieczeństwa – jest niezbędny dla kontrolowania ciśnienia wewnątrz kotła. Chroni przed jego nadmiernym wzrostem i możliwością zagrożenia zdrowia i życia osób przebywających w bliskości urządzenia. Do kontroli ciśnienia służy manometr.

Dostępne w naszym sklepie kotły warzelne wykonane są ze stali nierdzewnej, co zapewnia ich trwałość oraz brak podatności na korozję.
Kocioł warzelny doskonale uzupełni wyposażenie profesjonalnego bufetu firmy cateringowej.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów