Krajalnice Manualne Ręczne
Krajalnica ręczna elektryczna lub mechaniczna to niezastąpione narzędzie w każdym punkcie gastronomicznym. Wybór tej odpowiedniej będzie miał wpływ przede wszystkim na jakość i tempo pracy podczas przygotowywania posiłków.
Dlaczego warto skusić się na krajalnicę ręczną?
Wysokiej jakości krajalnica manualna umożliwia szybkie, płynne i równe krojenie różnych produktów spożywczych bez użycia noża. Dzięki odpowiedniemu zasilaniu oraz systemom zabezpieczeń krajalnice są łatwe w użyciu, wydajne i bezpieczne, pod warunkiem stosowania się do zaleceń producenta. Wykonane ze stali nierdzewnej elementy krajalnicy są łatwe do utrzymania w czystości i higieniczne.
Jaką krajalnicę ręczną wybrać?
W zależności od tego, który z produktów w kuchni wymaga częstego krojenia w równe, odpowiedniej wielkości kawałki, dobrym pomysłem będzie:
-
krajalnica do warzyw (pomidorów lub ziemniaków)
-
krajalnica do kiełbasek i parówek
-
Krajalnica do wędlin (używana również jako krajalnica do sera)
W zależności od sposobu działania, do wyboru jest krajalnica ręczna elektryczna lub mechaniczna. W przypadku krajalnic do wędlin i serów ich obsługa możliwa jest jedynie przy pomocy zasilania sieciowego, które jest niezbędne do uruchomienia tarczy krojącej. W przypadku produktów wymagających mniejszej precyzji krojenia, za to dostatecznie miękkich, jak pomidory, ziemniaki czy kiełbaski, do krojenia wykorzystuje się siłę mięśni. Taka krajalnica przydatna jest szczególnie w przypadku serwowania potraw w miejscach, w których nie ma dostępu do gniazdka elektrycznego. Szeroki wybór produktów z pewnością naprowadzi każdą zainteresowaną osobę na zakup tej najbardziej odpowiedniej krajalnicy. Krajalnice warto ustawić na odpowiednim stole ze stali nierdzewnej.